3.05.2016

Bim Neden Ucuz?



Ülkemiz de birbiri ile rekabet eden sayısız Gıda Perakendecisi var.Bu rekabet bazen öyle seviyelere ulaşıyor ki,sonun da bir taraf pes edip,kapısına kilidi asıp piyasadan çekilebiliyor.Bu firmalar için sayısız örnek verilebilir lakin,konumuz şu an için bu değil.Sektör öyle bir hale geldi ki,düşük işletme gideri olan ve kar marjını en dipte tutan firmalar dahi iflasın eşiğine gelebiliyor. Ülkemizde Marketçiliğin henüz yeni gelişmeye başladığı 90'lı yılların ortasın da,var olan müşteri potansiyelini çok iyi analiz eden birileri BİM adın da ülkemiz de daha önce,eşi benzeri olmayan bir market tasarımı ile Perakendeye merhaba dedi.Bu market biçimi ülkemiz de o dönem de var olan "Toptancı" tasarımını biraz daha modernize edip,müşteriye daha eğlenceli bir alışveriş sunuyordu.

Dönemin "Toptancı" olarak adlandırdığımız perakendecilerin ucuz fiyat anlayışı ve Avrupa da gelişmiş olan Marketçiliğin harmanlanmış hali Bim olarak karşımıza çıkmıştı bir an da.Ve kurulduğu ilk günden bugüne kadar,büyüğünden tutun da en küçük Perakendecinin korkulu rüyası olarak,büyümesine hala devam etmektedir Bim.

Bim Neden/Nasıl Ucuz Ürün Satıyor?

Tasarım ve işletme açısından diğer marketlerden farklıdır.Ülkemiz de hizmet veren ünlü perakendeciler gibi mağaza konseptine sahil değildir Bim.Hiç bir mağazasın da Şarküter,Kasap ve Manav reyonu olmamasına,Süt ve süt ürünleri,Kırmızı-Beyaz Etv ve Meyve Sebze ürünlerinin satışı sağlamıştır.Ve bu satışı sağlarken alanın da uzman personeller değil de,kasiyerlik ve orta reyon personeli olarak istihdam ettiği personelleri kullanmıştır.

Bim hiç bir mağazasın da estetik açıdan görselliğe önem vermemiştir.En büyük mağazasından tutun da,en küçük mağazasına kadar tüm mağaza yapıları aynıdır.Raf sistemi vs. her şeyi,büyüklük dışında birebir aynıdır.Personel sayıları dikkat ile belirlenir.Mağaza cirosu ve mağaza mağaza personel sayısı dengeli şekil de ilerler.

Personel arasın da iş ayrımı yoktur.Mağaza müdür diye bir tabir kullanılmaz Bim de.Mağaza Sorumlusu ve Yardımcısı vardır.Ve Mağaza Sorumlusu-Yardımcısı ve Personel de kollektif bir çalışma sistemi ile çalışmak zorundadır.Bim personelin belirli bir işi yoktur.Her işi yapmak zorundadır,buna kasiyerlik dahil.

Bim,piyasanın kaliteli markaları ile çalışmak yerine,kaliteli markalara kendine özel kaliteli ürün yaptırmayı tercih ediyor.Dolayısıyla kendine münhasır bu ürünleri yine kendine has bir fiyat etiketi ile satıyor.Nitekim bu ürünleri başka bir marka/market ile kıyas yapma imkanı da olmamaktadır.

Yukarıda bahsi geçen tüm bu etkenlerin necitesi,DÜŞÜK İŞLETME GİDERİ olarak karşımıza çıkmaktadır.Bim Personel,Mağaza,Ürün vb. şekil de aklınıza gelebilecek bir çok,maddeden sağladığı tasarrufu fiyatlarına yansıtıyor ve ucuz ürün satıyor.Tabi rakiplerine göre ucuz satarken aynı zaman da kâr yapmayı da ihmal etmiyor.Yakın tarihte Bim'in resmi olarak paylaştığı mali ve büyüme rakamları perakende sektörün de ne kadar sağlam ilerlediklerinin göstergesi olmalı.Şu an için hayli zor durum da olan perakendecilerin,Bim'in iş yapma modelini incelemesin de yarar var.

2 yorum :

  1. BİM 2018 İLK YARIDA TÜRKİYE ALTINCISI(BÜTÜN SEKTÖRLER İÇERİSİNDE).AMAÇ ÇOK FAZLA MAĞAZA AÇMAK DEĞİL AMAÇ ÇOK FAZLA MÜŞTERİYE ULAŞABİLMEK. HER ŞEYİ SİSTEMLİ VE KENDİ MARKASINI DÜNYAYA DUYURMUŞ DURUMDA.

    YanıtlaSil

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda