26.02.2016

Katılım Bankacılığına Vakıf Gücü Geliyor


Kamunun ikinci katılım bankası Vakıf Katılım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete başladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 805 milyon TL ödenmiş sermaye ile kurulan banka, 2016 sonuna kadar 30 şube ve 500 çalışana ulaşmayı hedefliyor.


Vakıfların paylaşım kültürünü ve kamunun gücünü birleştirerek katılım bankacılığına yeni bir soluk getirmeyi hedefleyen Vakıf Katılım Bankası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle, Haliç Kongre Merkezi’nde hizmete açıldı.

İlk aşamada Mecidiyeköy’de bulunan genel müdürlük binasının girişinde yer alan merkez şube ve 120 personelle çalışmalarını başlatan Vakıf Katılım, kamunun da desteğiyle faiz konusunda hassasiyet taşıyan yurtdışı fonların Türkiye’ye getirilmesi ve Türkiye’nin İslami finansın merkezi olması konusunda öncü rol oynamayı hedefliyor.

Adnan Ertem: “Vakıflara, topluma ve bankacılık sektörüne değer katacağız”

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, açılış kapsamında yaptığı açıklamada, Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze uzanan vakıf kültürünün, Allah’ın rızasını kazanma anlayışı üzerine inşa edildiğini belirterek, “Allah rızası kazanılmak için kurulan yani bir nevi ibadet olarak görülen vakıfların kaynaklarının da, bu hassasiyetlere uygun olarak değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Katılım bankacılığının da bu noktada en doğru adres olduğunu düşünüyoruz. Üstelik Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak bankacılık işinde yeni değiliz. Bize emanet edilen değerleri topluma ve ekonomiye kazandırmak üzere 1954 yılında Vakıflar Bankası’nı kurmuştuk. Katılım bankacılığı konusunda ise başka bir bankada hissedarlığımız mevcut. Şimdi bütün bu deneyimleri Vakıf Katılım ile pekiştirmeyi hedefliyoruz. Hem vakıflara hem topluma hem de bankacılık sektörüne değer katacağımıza inanıyoruz” dedi.

Öztürk Oran: “Büyüyen Türkiye için çalışan yeni fikirlere sahip herkesin yanında olacağız”

Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran ise, katılım bankacılığını diğer bankalardan ayıran en önemli özelliği, “merhametli bankacılık” yaklaşımı olarak tanımladı. Oran, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vakıf Katılım sayesinde, ecdadımızın bıraktığı vakıf eserlerinin daha fazla ihya edilecek, garip gurebaya daha fazla yardımın yolu açılacak ve “Vakıf” ruhunun yeniden canlanacak olması bizleri onurlandırıyor. Böylelikle, ecdadımızın ruhunu şad edeceğimize kalben inanıyorum.

Vakıf Katılım, daha çok KOBİ’lere, üretim yapanlara, yatırım yapanlara destek olacak, öncülük edecektir. Böylece, ülkemize daha fazla işadamı ve girişimci kazandıracak, büyüyen Türkiye için çalışan yeni fikirlere sahip herkesin yanında olacaktır. Diğer taraftan, arkasında bulunan kamu gücü nedeniyle yurt dışından, özellikle Körfez ülkelerinden gelen talepleri karşılayacak, potansiyel fonları ülkemiz ekonomisine kazandıracaktır.”


2023’te sektör liderliği hedefleniyor

Vakıf Katılım, ilk etapta Mecidiyeköy’de 7.000 metrekarelik genel müdürlüğü ve ayrıca bankacılık dünyasına örnek olması hedeflenen 1.000 metrekarelik merkez şubesiyle hizmete girecek. Bu yıl içerisinde 30 şubeye ulaşması ve 500 kişiye iş imkânı sağlaması planlanan Vakıf Katılım, 2023’e kadar Türkiye genelinde 250 şubeye ve 3 bin çalışana ulaşarak, sektör lideri olmayı hedefliyor.

Kutu 1: Kuruluş süreci

İlk olarak 2013 yılında hükümet tarafından dillendirilen kamu katılım bankası kurulacağı bilgisinin ardından 27 Şubat 2015’te kuruluş iznini alan Vakıf Katılım, 17 Şubat 2016 tarihinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan faaliyet izni aldı.

Kuruluşunun ardından hızlı bir şubeleşme sürecine girmeyi planlayan Vakıf Katılım, ilk olarak İstanbul, Ankara, Konya, Gaziantep, Bursa, İzmir, Adana, Antalya ve Kayseri’deki şubelerini hizmete açacak. Sonrasında hızla tüm Türkiye’ye yayılmak üzere çalışmalarını sürdürecek.

Kutu 2: Ortaklık yapısı

Tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ve kurucu vakıflara ait 805 milyon TL ödenmiş sermaye ile kurulan Vakıf Katılım’ın ortakları şöyle:

T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü, Bayezid Han-ı Sani (II.Bayezid) Vakfı, Mahmut Han-ı Evvel Bin Mustafa Han (I.Mahmut) Vakfı, Mahmut Han-ı Sani Bin Abdulhamit Han-Evvel (II.Mahmut) Vakfı ve Murat Paşa Bin Abdusselam (Murat Paşa) Vakfı.

1 yorum :

  1. Haydi bakalım..doğru hamle inşallah başarılı olurlar katılım bankacılığı önemli

    YanıtlaSil

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda