12.04.2018

Discount'ların Mağaza Sayısı 20 bine Yaklaşıyor



Perakende sektörünün oldukça zor bir dönem geçirdiği şu günlerde,yılın her ayı neredeyse 100 mağaza açılışı yapan,indirim marketlerinin şube sayısı,20 bine yaklaşıyor.

Discount(indirim) marketlerinin önlenemez büyümesi,günden güne ülkemizde sektörde kendini hissettirmeye başladı.Nasıl derseniz oldukça basit.Yaklaşık 10 yıl önce ülkemizin ilk indirim marketi olan Bim'i rakip olarak görmeyen perakende işletme sahipleri,şimdilerde Bim'in öncülüğünü yaptığı Discount Market'lerle başları rekabet anlamında ciddi olarak belada.

300'e Yakın Yeni Mağaza Açıldı

Ülkemizde meşhur 3 indirim marketi bulunmakta.Bim,A101 ve Şok.Bu üç market kendi içlerinde birbiri ile rekabet etmese karşın,müthiş bir büyüme ivmesine sahip oldukları için,bir çığ misali şube açtıkları lokalde büyük-küçük market denemeden,rakiplerine ciddi ciro kaybı yaşatabiliyor.

2018 yılının mart ayında şube sayısı 10'un üzerinde lokal veya ulusal zincirlerin mağaza açılış sayısı toplamda 50 bile değilken,Bim(72),A101(104),Şok(119) yeni mağaza açarak,süpermarket formatında hizmet veren markaların,hizmet alanını giderek daralmaya başladı.

Discount'ların Mağaza Sayısı 20 bine Yaklaşıyor

İndirim marketleri hakkında dikkatleri çeken bir başka detay ise,üç markanın toplam şube sayısının 20 bine giderek yaklaşıyor olması.

A101(7347),Bim(6250) ve Şok(5426) toplamda şube sayıları 19023 olarak çıkıyor karşımıza.Bu üç marka dışında kalan 146 Marketin toplam mağaza sayısı ise yaklaşık 9 bin.

Bu istatistiklere nereden nasıl bakarsanız bakın,işlerin pek yolunda ve dengeli gitmediğini farketmek zor değil.Terazinin bir kefesi dolup ağırlaşırken,içine hava dolan kefenin giderek havaya kalkması beklenmeyen bir sonuç değil.

5 yorum :

  1. Düşük fiyat yakın lokasyon basit iş modeli discountları büyüttü ama süper market lere ne olacak yakın zamanda bu önemli diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
  2. Parakende kulis makro market demetevlere yeni şube açıyormuş doğrumu

    YanıtlaSil
  3. Beğendik ile ilgili bir gelişme var mı

    YanıtlaSil

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda