23.08.2018

Avm Çalışanı "Çok Şükür Bugünde Bitti" Diyor İnsan Hayatında Böyle Bir Cümle Kurabilir mi?



AVM ÇALIŞANI ÇOK ŞÜKÜR BUGÜNDE BİTTİ DİYOR İNSAN HAYATINDA BÖYLE BİR CÜMLE KURULA BİLİR Mİ?

AVM çalışanı olarak emekli olunamayacağını aktaran kadın işçi, “Günümüzü kurtarabiliyoruz ve çıkışta ‘Çok şükür bugün de bitti’ diyoruz. İnsan hayatında böyle bir cümle kurabilir mi? Ama biz biten her güne teşekkür ediyoruz. Hayatımızda bayram izni ve tatili diye bir şey yok. Hizmet sektöründen olduğumuz için sürekli gülerek hizmet etmek zorundaymışız gibi davranıyorlar, gelen insanların da kötü muamelesi oluyor. Bazı mağazalarda kadınlar için babet veya topuklu ayakkabı giymek zorunlu. Sürekli güzel görünmek ve makyajlı olmak durumunda kalanlarımız var. Çocuğunuz hastayken gülümseyerek dolaşmak ne kötü bir şey. Yemekhanelerde bile işçilerin aynı masada oturup birlikte yemek yemelerine sohbet etmelerine izin verilmiyor” dedi.

Yaşadıkları bu koşullar içerisinde ya sendika diye sorduğumuz kadın işçi, işçilerin genelinin sendikaya güvenmediklerini, sendikanın işçilerden çok patronun yararına iş yaptığını dile getiriyor ve sosyal medyada “ Bir sayfadan birçoğunun sendikanın yapamadığı işi yapmasını bekleyen işçiler, “Hepimiz sorunlarımızı rahatça konuşabiliyoruz ve birbirimizin yaşadıklarını öğrenebiliyoruz. En azından sosyal medyada bir şey oluşturabilirsek AVM saatlerini sabah 10 akşam 8’e çekebiliriz ya da bayramın birinci günleri izin kullanmayı kazanabiliriz. Belki AVM’ye gelen insanlar biraz bilinçlenip çalışanlara düzgün tepkiler verebilirler.

‘AVM’LER SÖMÜRÜLEN İŞÇİLERİN DÜNYASI’

Aynı AVM’de çalışan erkek bir işçi ise örgütlü olmadıkları nedeniyle sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Herhangi bir dayanışma içerisinde bulunabilecekleri atmosferin de olmadığını belirten işçi, “AVM’ler sömürülen işçilerin dünyası haline geliyor. İşçiler arkada her şeyi konuşuyor ve farkındalar. Fakat patronla karşı karşıya geldiği anda hiçbir güvence de duymadığı için geri adım atıyor. Çünkü büyük baskı altındalar. Bunun en büyük sebeplerinden birisi de ekonomik kaygı. Doğal olarak başka bir iş bulamayacağını düşünüyor” dedi.

Çalışanlar bel fıtığı oluyor ve SGK’nin değerlendirmesinde yüzdelik kayba girmeyerek meslek hastalığı sayılmıyor. Ben bunu şuna benzetiyorum. ‘Verimli bir portakalı sıkıyorsun sürekli, posası çıktıktan sonrasında artık benimle değilsin’ diyorsun. Sürekli devletin açıkladığı asgari ücret göz önüne alınıyor. Sürekli zarar edildiği söyleniyor, işçiler herhangi bir talepte bulunmasın diye. Yönetici ile çalışan arasındaki ücret farkı ise yöneticilerin çalışanlarla aynı duygu içerisinde olmamasını sağlıyor.

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda