26.05.2019

Beğendik Market Düştüğü Mali Krizden Kurtuluyormu



Beğendik Market Düştüğü Mali Krizden Kurtuluyormu

Begendik marketin real market geçmişini bir hatırlayalım


Beğendik marketlerinin Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Beğendik, Real marketlerini Almanlar’dan satın alıp reorganize etmişler, özellikle maliyeti yüksek tutarlara ulaşan Alman yöneticilerden “kurtulmanın” da etkisiyle kâra geçmişlerdi. 2016 yılında Beğendik, iflas erteleme başvurusu yaparak kamuoyunu şaşırttı. Patlayan bombalar ve tüketici güvenindeki düşüşe bağlı olarak perakendede işlerin iyi gitmediğini duyuyorduk ama atılım yapan Beğendik’in ilk kurbanlardan biri olabileceğini kestirememiştik.

Bu, Beğendik’in yaşadığı ikinci büyük kriz. İlk krizi, 2001 krizi sırasında yaşamışlar, o sırada da iflas erteleme sürecinden geçmişlerdi. Bankalar 2001 krizinde Beğendik’in üzerine fena gelmiş, kredileri geri çağırmıştı. Şirket küçülmeye gitmişti. Ama ne küçülme… “Aile serveti 2001 krizinde 100 milyon dolar eridi” diye hatırlıyordu o günleri Hacı Beğendik. Beş ila yirmi bin metrekare arasında değişen dev alanlara sahip mağazalar ya kapatıldı ya da çok ucuza elden çıkarıldı. Böylece 2001 krizi öncesindeki 12 olan mağaza sayısı, krizden sonra 6’ya düşmüştü.

Başta baba Mehmet Beğendik olmak üzere Beğendik ailesinin, bir kez daha iflas kelimesiyle yan yana gelmekten ötürü kederli olduğunu kestirmek güç değildi.

Peki ne oldu da, 1986’da kurulan, Türkiye’de organize perakendeciliğin gelişiminde önemli bir rol üstlenen, 1 milyar TL’nin üzerinde ciro yapan Beğendik, iflas erteleme istedi?

Perakende sektörünü yakından izleyen bir kaynağım, Beğendik’in perakende konseptinin Türkiye’ye “fazla” geldiğini söylüyor. Beğendik, başta Ankara olmak üzere Anadolu’da güçlü bir zincir. Bulunduğu yerlerde organik ürünler başta olmak üzere kaliteyi yukarı çekti. Örneğin, 2013’te, bir market içinde ilk organik tarım alanını açtı. Peyniri, yoğurdu, makarnayı, hatta çikolatayı mağaza içinde üretti. Ama kaliteyle birlikte maliyetler de yükseldi. Sunduğu kaliteye gelen müşterinin yarattığı gelir, maliyetlerdeki yükselişi dengeleyecek güçte değildi. Devir discount marketlerin devriydi.

Türkiye’de perakende sektörüne kalite değil artık fiyat yön veriyor. Başta BİM olmak üzere indirim (Discount) marketler, pazar paylarını artırmaya devam ediyorlar. Dövizdeki tırmanışa bağlı olarak reel gelirin azalması nedeniyle tüketici, “şifayı” indirim marketlerinde arıyor. C grubu tüketici, "yükseleceğine" geriliyor.

İşte bu sosyo-ekonomik dönüşüm, Beğendik’i zorladı.
Alman Metro Grubunun Real’in Türkiye operasyonlarını elden çıkarma nedeni de karsızlıktı. Perakende sektöründe karsızlığın büyük bir dert olduğu sır değil. Real, Beğendik’e satıldığı sırada 55 milyon TL zarardaydı. Hacı Beğendik, real marketi aldıktan 1 sene sonra “Aradan geçen yılda kasamızda 20 milyon TL kâr koymayı başardık” demişti. Anlaşılan o ki, bilanço aradan geçen sürede yine eksiye düştü.

İflas erteleme, kapıya kilit vurulacağı anlamına gelmiyor elbette. Beğendik düştüğü yerden kalkmayı bir kez başarmıştı. Bunu ikinci kez yapabilecek mi, hep birlikte göreceğiz...

Beğendik marketlerde görünen oki düştüğü yerden kalkmayı bir kez daha başaracağı gözüküyor ilk sırada şirketin kesin karar alarak iş yapmayan ve ciro bakımından düşük olan mağazalarını kapatmaya başlaması ve bunların yerine farklı bölgelerde yeni mağazalar açması ve en önemlisi Makro market operasyonu gözüküyor. Ankara’da Makro marketin birçok şubesini alarak mağaza sayısını tekrar Ankara’da 15 e yükseltmesi bir kez daha perakende sektöründe adını gündeme taşıdı. Kulislerde dolaşan bilgilere göre önümüzdeki günlerde Beğendik market Ankara’daki market sayısını 20 nin üzerine çıkaracağı söylenmekte.

Beğendik düştüğü bu mali krizden bir kez daha kurtulacağı gözükmekte hep birlikte göreceğiz...

Yorum Gönder

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda