23.05.2019

Bir İflas Hikayesi Makro Market



Makro Market,bir dönemin perakende sektörünün parlayan yıldızı.Rekor satın almalar,büyüme rakamları ve geleceğe dair umut verici sözler.Bunların hepsi ne yazık ki bir kaç ay önce Makro Market'in tamamen faaliyetlerini durdurması ile tarih oldu.

90'lı yılların sonuna doğru perakende sektörüne merhaba diyen Makro Market,sektörde ismini zaman zaman yaptığı satın almalar ve açtığı görkemli mağazalar ile duyurdu.Bir yandan geleneksek perakendenin dinamitlerinden ödün vermeyen firma,diğer yandan sektörün ihtiyaç duyduğu teknolojik hamleleri yapmaktan geri kalmadı.Öyle ki,sektörde retina taraması kilit sistemini kullanan ilk perakendecidir Makro Market.

Peki ne oldu da bu şirket bir an da iflas verdi,ve bir sene de sektörden silindi?Aslında ne olduysa emin olun bir an da olan bir şey değil.Zira perakende de hiç bir şey bir an da olmaz.Perakende sektöründe likitide yani,nakit rezerviniz azaldığı an bir şekilde yeni bir arayışa girersiniz.Yani mevcut gelirleriniz giderlerinizi karşılamadığı an,yani yeni mağaza açmalısınız,ya da bir satın alma hamlesi ile bu sorunu geçici bir süre erteler,rahat bir nefes alırsınız.Makro Market için bu nefes alma süresi,İstanbul da bulunan Uyum Market'i satın alma operasyonuydu.Mali olarak zor durumda olan Uyum Market'i satın almak ve mevcut nakit akışını hızlandırmak Makro'ya neredeyse 8 yıl gibi uzun bir süre kazandırdı.Zira o dönem satın alma operasyonun gerçekleştiği dönemlerde,uzman perakendeciler durumun vahim olduğunun altını çizse de,bu söylemler pek önemsenmedi.

Uyum Market'in Borsa Kotundan Çıkması

Şirketi ayakta tutan sac ayakların belkide ilk kırılmaya başlıyor olması,Uyum Market'in borsa kotundan çıkıyor olmasıydı.Bu konuyu yine ilk defa gündeme taşıyan ve Makro da bir şeylerin ters gitmeye başladığını,haber yapan bizim Perakende Kulis'ti.Hatta o dönem Makro Market'in halkla ilişkilerinden bu tür haberler için bir ihtar almışlığımız bile vardı.

Konkordato İlanı

Her şey iyiye gidiyor,2020 için hedef rakamlar açıklanırken Makro Market'ten 2017 yılının son çeyreğinde sürpriz bir şekilde Konkordato kararı çıkıyor.O dönem iflas erteleme için başvuru yapılıyor lakin,iflas erteleme yasası kaldırıldığından firma zorunlu olarak Konkordato ilan ediyor.Şirket sahibi Şeref Songör,tedarikçi ve çalışanlarının müsterih olması gerektiğini kimsenin hakkı kalmayacağı yönünde açıklamalar yapıyor.

Uyum Market'in Migros'a Devri

Konkordato süreci devam ederken yine sürpriz bir gelişme yaşanıyor ve Makro Market toplamda 60'a yakın şubeyi sektör devi Migros'a devrediyor.Bu devir gerçekleşirken o mağazalarda çalışan personellerin tamamı tazminatsız bir şekilde işten çıkarılıyor.

Makro Market Sona Yaklaşıyor

2018 yılı Makro Market için resmen çöküş yılı oluyor.Kayseri başka olmak üzere bir kaç ilde bulunan mağazalarından bir bölümünü sektörde pekte iyi anılmayan Adem Çelik'e devrediyor.Bu devretme son olmuyor,mahkeme tarafından atanan Konkordato komiseri,şirketi kurtaracağız şeklinde açıklamalar yapmış olsa da,Makro Market'in mağaza sayısı hızlı bir şekilde düşmeye başlıyor.Şirket üzerine kayıtlı olan varlıklar,taşınmazlar Bankalara veya tedarikçilere değerinin altında rakamlar ile borçlara karşılık veriliyor.Tabi süreç böyle işlerken hiç bir personele tazminat ödenmiyor.

Nihayetin de şirket 2019 yılını toplamda 15'e yakın mağaza  ile görmeyi başarıyor.Lakin bu başarı yılın ikinci çeyreğini göremiyor.Elde kalan mağazaları bir bölümü Ankara merkezli Yunus market ve Beğendik'e devrediliyor.Yılın ilk aylarında açık olan Makro Market'in resmi internet sitesine artık ulaşılamıyor.Ortada ne şirket ne de bir yetkili kalıyor.Her iflas hikayesinde olduğu gibi yine arkada,yüzlerce hakkı ödenmemiş işçi kalıyor.

2 yorum :

  1. By Major Bunların oynadığı oyun bitmek bilmiyor maşallah şeref songör bir iş adamı olmak yerine senaryocu olsa daha başarılı olacakmış ama bunların yazdığı senaryoları hakları ödenmeyen biz azimle direnen işçiler reklamlar ile bozacağız. Bu oyun bozulacak işçiler haklarını almadan bunlara bu dünyada iş yaptırtmamaya kararlıyız. #buoyunbozulacak

    YanıtlaSil
  2. Makro ve meşhur peynirci iflas etti. beğendik iflas erteleme istedi ve bu üç şirketin de ortak özelliği ankara merkezli olması
    ankara da rekabet çok mu fazla ki perakendeciler sıkıntıda

    YanıtlaSil

Her Hakkı Saklıdır © 2014-2021 - Şartlar - İletişim - Hakkımızda